Marina Apartman Bükfürdő - Nordic Walking

Bükfürdő – Nordic Walking

Bükfürdőn két kijelölt Nordic Walking útvonal is várja a sportág szerelmeseit. A 7,5 km-es Napsugár kör mellett a 3 km-es Termál kört is kipróbálhatják az érdeklődők. Vegyen részt ingyenes sportprogramjaink keretein belül Nordic Walking túráinkon is, és ismerje meg Bük, Bükfürdő csodás természeti adottságait!

Újabb megkülönböztető címmel gazdagodott Bük város – Nordic Walking-barát település.

Galambos László, a Magyar Nordic Walking Akadémia elnöke és egyben a sportág magyarországi meghonosítója jelölte ki a két büki útvonalat.

Marina Apartman Bükfürdő - Nordic Walking

Bükfürdő – Nordic Walking

A Termál és a Napsugár névre keresztelt, minősített útvonalak 3 km illetve 7 km hosszúságúak, közös kiindulási és érkezési ponttal. A rövidebb szakasz, a Termál – Bükfürdő területét járja körbe, míg a Napsugár útvonal az azonos elnevezésű játszóparkig vezet. A nordic walking a gyaloglás és a sífutás ötvözeteként írható le, amit szabad levegőn végeznek. A szó jelentése: északi gyaloglás. A két speciális karbon alapanyagú bot segítségével egész testünket megmozgathatjuk, miközben nem terheljük ízületeinket és izmainkat.

 

Bükfürdőn két információs tábla segíti a vendégeket, valamint további irányjelző táblák is elhelyezésre kerültek az útszakaszokon.

Marina Apartman Bükfürdő - Nordic Walking

Bükfürdő – Nordic Walking

A kiindulási és érkezési pontot jelző információs táblát a Gyógy- és Élménycentrum nyári bejárata előtt helyeztük el, a pihenőpontot jelölő táblát pedig a Kneipp® és Nordic Walking Parkban.

A Nordic Walking alapvető jellemzői, kialakulása

A Nordic Walking speciális karbon alapanyagú botokkal a szabad levegőn gyaloglás, valamint nyújtó és erősítő gyakorlatok összessége. Egy olyan, az egész testre ható edzésmódszer, amely a karnak a bottal végzett munkája révén a teljes izomzatot igénybe veszi, erőteljesen hat a szív- és érrendszerre, fokozza a vérkeringést és az anyagcserét.

A Nordic Walking sokszínű, változatos mozgásforma, hiszen minden évszakban, csoportosan és egyedül, változó intenzitással, sík terepen vagy hegyvidéken gyakorolható. A Nordic Walking gyakorlásához mindössze egy pár pehelykönnyű, karbon-üvegszál keverék alapanyagú, speciális csuklópánttal ellátott Nordic Walking botra van szükség.

Marina Apartman Bükfürdő - Nordic Walking

Bükfürdő – Nordic Walking

A Nordic Walking sportot Magyarországon először a nagy nyilvánosság előtt 2005. május 27-én a budapesti Finn Nagykövetség szervezésében Galambos László sportedző és Galambos Lászlóné gyógytestnevelő mutatták be nagy sikerrel. Még ugyanebben az évben megalakult Magyarországon az első országos Nordic Walking egyesület: a Magyar Nordic Walking Akadémia (MNWA).

A Magyar Nordic Walking Országos Sportszövetség (HUNWA) 2007. évben jött létre. Ez a sportszervezet képviseli hivatalosan Magyarországot az INWA szervezetében.

Napjainkban a sportág egyre ismertebbé válásának köszönhetően bátran gyalogolhatunk, edzhetünk a Nordic Walking botokkal. A Nordic Walking sport viszonylag könnyen elsajátítható, az egész testet megmozgató tréning. Az alaptechnika megtanulása szükséges, amelyet képzett Nordic Walking szakember segítségével sajátíthatunk el.

A Nordic Walking pozitív hatásai

Az izmok 90 %-át megmozgatja, a csontok, szalagok, inak magasabb terhelhetőségét biztosítja, valamint e szervek a jobb vérkeringés és tápanyag-ellátás hatására erősebbé, illetőleg elasztikusabbá válnak.

  •  A szív és a vérkeringés teljesítménye, valamint az aerob állóképesség nagymértékben javul.
  • A légzést segítő izmok aktív igénybevétele révén fokozódik az egész szervezet oxigénellátása.
  • A váll és a nyak környékén lévő izommerevség oldódik.
  • A mozgásszervek terhelését a bot használata révén akár 30 %-kal csökkentjük, amely különösen a műtétek utáni állapotban fontos. Ezért a Nordic Walking kiválóan alkalmas a műtétek utáni rehabilitációra. Beépíthető a napi ritmusba, a hétköznapi feladatok elvégzése (bevásárlás,
    ügyintézés, stb.) során is alkalmazható „háztól házig”.
Marina Apartman Bükfürdő - Nordic Walking

Bükfürdő – Nordic Walking

A sportág szerelmeseit várjuk Bükfürdőn!

Az oldal forrása: visitbuk.hu