A horgásztó jelenlegi állapotának kialakítása 2003 decemberében kezdődött el. A korábbi tulajdonosoktól örökölt állapot megszüntetése elsődlegesen a terület álalános rendbetételével kezdődött. A korábbi munkálatokból, épületek bontásából, állattartásból származó maradványok elszállítása, a terület bozótmentesítése voltak az első munkálatok, hogy a területen közlekedni, azt átlátni lehessen. Ezek elvégzése három hónapot vett igénybe egy nagy teljesítményű homlokrakodóval., mely tereprendezési munkákat végezte. Ezen tereprendezési munkálatok során képzödött, különböző helyekre összegyűjtött több száz köbméter mennyiségű anyagok felrakása és elszállítása volt a következő lépés, hogy az elképzelt tavak kiépítése elkezdődhessen.

Rábakecöl

Rábakecöl

Természetesen csak papíron,megtervezve azt, hogyan lehet a horgásztavakat úgy kialakítani, hogy lehetőleg egyetlen öreg fát se kelljen kivágni, melyek a területhez tartoznak, szépségének elválaszthatatlan részét képezik.
Több hetes tervezgetés, méregetés, gondolkdás, több szakemberrel történt egyeztetés után megszületett a horgásztavak jelenlegi állapotának kialakítási ötlete. Elsődleges szempont volt, hogy a kivitelezés során a meglévő természetes állapotot meg kell őrizni, különös tekintettel a területen található öreg hárs és nyárfákra, azok a munkálatok során nem sérülhetnek, illetve a későbbi vizzel való feltöltés után se kerüljenek veszélybe. További szempont volt, hogy a már az 1800-as évekből származó rajzok alapján az akkor meglévő tavakhoz hasonló, lehetőség szerint azzal megegyező tavak kerüljenek kialakításra, azok alakja, mérete a mai lehetőségekhez képest ne változzon.

Ebben sokat segített, hogy az egyik tó és a Kis-Rába holtága még a korábbihoz hasonló állapotban – igaz részben visszatöltve – rendelkezésre állt, a további két tó alakja a kevésbé gondos visszatöltésnek köszönhetően még látható, kivehető volt. Ezen gondos előkészítés, szakhatóságokkal való egyeztetés után kezdődött el a vízjogi létesítési engedélyhez szükséges tervek elkészítése. A már meglévő tó és holtág mélyítése, tisztítása, eredeti állapotának helyreállítása 2004 szeptemberére fejeződött be. Mellette párhuzamosan elvégeztük a terület további egyengetését, simítását, füvesítését.

A területet határoló Kis-Rábából – mely a mai napig is táplálja a horgásztavakat – származó vízzel való teljes és szakszerű feltöltés után már 2004 októberében megtörtént az első haltelepítés a meglévő őshonos állomány mellé. A horgásztó ezzel feléledt, csodálatos látvány volt a halak még aktívabb mozgása, a pontyok gyakoribb fürdőzése. A rendeztt terület erre az időre már a horgásztó körül kizöldelt, a gyomok helyét átvette a fű. Sok időt, fáradtságot vett igénybe, amíg ez bekövetkezett, de várva várt pillanat volt és megérte.

 

A telepítés után kizárólag a halnevelés, azok szaporítása, a horgásztó és környezetének szépítése, karbantartása volt a cél. A jó kialakításnak, a természetes környezetnek köszönhetően a halak folyamatosan leívtak, szaporodtak. A vízjogi létesítési engedélynek megfelelően 2008 tavaszán kezdődött el a további két horgásztó kivitelezése, mely már teljesen a jelenlegi állapot kialakítását jelenti. A munkálatok a kedvezőtlen időjárásnak köszönhetően elhúzódtak, de így is már szeptemberben sikerült az új horgásztavak vízzel való feltöltése. Így lett az álomból valóság, azt volt látható, amit mindig is szerettünk volna látni. A hatalmas öreg nyár és hársfák között, azokkal együtt végre ott volt a négy tó, a korábbi törmelékkupacok helyén a hullámzó horgásztavak. A következő hónapban ez a két horgásztó is telepítve lett halakkal, valamint a már meglévő tavakból is került át halállomány a természetes szaporulatból.

 

A kialakított tórendszer, mint horgásztó még mindig nem üzemelt, továbbra is a halnevelés és szaporítás volt a cél.A horgásztó jellegének megfelelő kis mértékű hasznosítása 2011 nyarán kezdődött el, amikor a környékbeli horgászok részére engedélyezésre került a horgászat. Ez szinte baráti kapcsolatok révén történt, csekély számú horgász kereste és keresi fel a mai napig, hogy a horgásztó szép, egészséges és kapitális halállományának sporthorgászati céllal történő kifogásában örömét lelje.
Az oldal szövegének forrása: horgaszto.biz
A képek szerzői jogának tulajdonosa: bukbad.hu